Як МВС буде перевиховувати порушників ПДР

Посадовці МВС пропонують відправляти водіїв, які систематично порушують ПДР, на повторні водійські курси. Цю пропозицію озвучив радник Міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко.

«Якщо водій систематично порушує правила дорожнього руху, перенавчання дозволить оновити знання й перевірити, чи гідна ця людина водити авто», — зазначив Володимир Мартиненко.

Після повторного проходження водійських курсів водій має так само повторно пройти й іспити на право водіння.

Поки що у законодавстві відсутні положення для втілення цієї ідеї, проте якщо кількість водіїв-порушників не зменшиться, ця ідея буде втілена в життя.

Нагадуємо, що наразі в Україні запроваджується система автоматичної фіксації порушень ПДР. У Києві вже встановлені відеокамери у місцях, де часто трапляються дорожньо-транспортні пригоди з серйозними для людей наслідками. Поступово ця практика фіксації порушень розповсюдиться на територію всієї країни.

Як дізнатися, чи фігуруєте ви у переліку порушників ПДР?

Камери відеофіксації, на відміну від патрульних, не повідомляють водію відразу про претензії. Тож доводиться чекати на офіційне повідомлення чи періодично самостійно перевіряти, чи є до вас такі претензії.

Дізнатися про факт фіксації порушення ПДР можна:

  • Подавши заяву до МВС. Інформацію про результати перевірки вишлють на електронну пошту чи у вигляді СМС. Подавати заявку слід на офіційних сайтах МСВ чи Національної поліції;
  • Отримавши повідомлення про порушення поштою;
  • Від службовців Державної прикордонної служби, якщо порушник спробує перетнути кордон. Таким чином повідомлення про штрафи отримуватимуть зокрема іноземці та люди без громадянства.

Довідка

Камери автоматичної фіксації порушень ПДР функціонують з 1 червня 2020 року. Лише протягом перших хвилин після увімкнення системи було зафіксовано понад 200 авто, що перевищували швидкість.

У населених пунктах швидкість руху авто не повинна перевищувати 50 км/год, і лише на деяких дорогах дозволена швидкість до 80 км/год. При перевищенні швидкості на 20 км доведеться сплатити штраф у розмірі 255 грн., а при перевищенні ліміту швидкості на 50 км/год штраф становитиме 510 грн.

Після фіксації порушення камерою можливо оскаржити штраф. Для того, щоб подати відповідну заявку, слід відвідати сайт court.gov.ua і вислати оскарження на офіційну електронну адресу. Підтвердити свою особу при такому оскарженні треба, застосувавши електронний ключ. Щоправда, для такого оскарження потрібно мати гарні знання з відповідного розділу юриспруденції.